четвер, 15 червня 2017 р.

Френсіс Скотт Фіцджеральд: "Загадкова історія Бенджаміна Баттона"




Пам'ятаєте чоловіка, який народився старим? Фільм, де грав Бред Пітт? Один із моїх улюблених фільмів. Так от, сьогодні я, Сова, розповім вам про оповідання, яке випадково потрапило мені до рук - "Загадкову історію Бенджаміна Баттона". Це геніальна історія, на основі якої створили не менш геніальний фільм. Те, як його розвинули до майже трьох годин із оповідання на двадцять сторінок, про яке я вам зараз розповім, мене вразило.

Бенджамін Баттон народився 1860 року в Балтиморі. Його батьки, заможні місіс та містер Роджер Баттон, вирішили, що син народиться не вдома, за традицією, а в клініці. Народившись, Бенджамін у всіх викликав відразу та страх. Ну так, хто ж народжується старезним чуваком? Хто з пелюшок вміє розмовляти? В оповіданні не говориться чомусь про реакцію місіс Баттон на народження первістка, зате детально описано першу зустріч батька і сина.

Що ж може бути не так із його новонародженим сином, думає собі містер Баттон. Навіть лікар, що опікувався всією його родиною багато років, відмовився від нього. І ставиться до Роджера так, ніби той винен у такому "неподобстві". Чому? Медсестри при згадці про новонародженого Бенджаміна ледь не непритомніють і хочуть втекти світ за очі. Чому? Чоловік переживає неймовірний шок, коли бачить в колисці не немовля, а старезного, зморшкуватого дідугана. Спершу він відмовляється вірити, що буркотливий старигань - його новонароджений син. Містер Баттон думає, що це якийсь жахливий жарт, та всі обурливо вишкірюються до нього і вимагають забрати сина з лікарні, бо він шкодить іміджу клініки.

Вагання містера Баттона було недовгим. Він не відмовляється від сина, хоча йому страшенно соромно перед людьми. Він не знає, як бути, адже хто повірить в історію народження людини, яка виглядає старшою за свого батька? Містер Баттон поспішає у крамницю, щоб одягнути свого "малюка". Там йому здається, що продавець бачить його наскрізь і знає його таємницю. Тому він плутається, заїкається і в кінцевому результаті купує... костюм. Саме так!

А далі починається найцікавіше - життя "малого". Його нелюбов гратися з іншими малюками (звісно, йому було з ними нецікаво), до чого його змушував батько, його таємне вивчення енциклопедії, навіть куріння сигар замість пиття молока - все це абсурдно. Та батько ніяк не хотів миритися з тим, що Бенджамін - не немовля.

У тринадцятирічному віці Бенджамін помічає, що починає молодшати, що дуже тішить його батька, і він починає ставитися до сина приязніше. І що більше минає часу, тим краще ставиться до сина містер Баттон. На долю Баттона-молодшого випадає багато пригод - від неприйняття до університету, насмішок оточуючих, до отримання частки батьківської компанії, одруження із коханою Хільдеґардою наперекір думці батьків і суспільства, війни, на якій здобуває безліч нагород, а також прийняття до університету, де він стає феноменом. Лише ніхто не знає, скільки йому років.

Розповідь показує нелегке життя Бенджаміна, яке стає дедалі важчим у ході його молодшання, тоді як його дружина та син стають старшими. На відміну від своїх батьків, які його приймали, дружина та син цураються Бенджаміна. Вони вважають, що він веде себе "непристойно", і їх не переконують жодні аргументи про те, що головний герой не має влади над своїм молодшанням.

Як проведе своє життя Бенджамін, що чекає на нього в кінці його шляху і коли той кінець настане, читайте самі. Оповідання невеличке, тож читається за декілька хвилин. Твір раджу читати усім, кому сподобався фільм, як і тим, хто ще не бачив блискучої екранізації. Оцінки ставити не буду, адже було б несправедливо порівнювати оповідання з романами.

Сова радить: Фільм українською можна подивитись отут.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Загальна кількість переглядів сторінки

Еліс Манро «Забагато щастя»

Привіт усім! Сьогодні я, Сова, розповім вам про першу книгу лютого «Забагато щастя» від лауреатки Нобелівської премії Еліс Манро. Чес...