середу, 11 жовтня 2017 р.

Ешлі Венс «Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє»



Ось ми сидимо тут і розмірковуємо про фантастичне майбутнє, а в той час хтось на іншому кінці планети створює щось грандіозне і будує те саме фантастичне майбутнє, про яке ми тільки мріємо. Привіт усім! Я - Сова, і сьогодні розповім вам про книгу Ешлі Венса "Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє".

Насправді я нічого не знала про Ілона Маска майже донедавна, допоки декілька років тому не познайомилася із запеклим його шанувальником. Та ще більше я дізналася про цю видатну особистість, подарувавши цьому шанувальнику її біографію. Щоб щовечора читати її разом. 

Ніколи не підозрювала, що у світі існує така людина, яка стала співзасновником чи засновником такої великої кількості настільки крутих компаній! 

Книга Ешлі Венса надихає по-справжньому (звісно, якщо відкинути деякі, на мою скромну думку, абсолютно непотрібні розділи) і показує тобі, що не все так погано у світі, якщо в ньому живуть і творять такі люди, як Ілон Маск. Це біографія справді визначної людини. Звучить, можливо, трохи пафосно, але Маска просто неможливо не назвати визначною особистістю. Адже він доводив до успіху все, за що тільки не брався. Ілон слугує прикладом того, як одна, здавалось би, маленька людина може змінити світ і погляди багатьох, не побоюся цього слова, мільйонів людей на нього.

Страшенно цікаво було читати про дитинство і юність Маска, про його сім'ю, про умови виховання і багато чого іншого, що формувало його як особистість. Так, з малого цей чувак був суперталановитим. Найбільше вразила мене його феноменальна пам'ять і те, як із малого мрійника, що читав книги про космос, виріс чоловік, який втілив свої дитячі мрії в реальність. Що, погодьтеся, вдається не кожному! І це не може не захоплювати. Не уявляю собі, як можна мати стільки компаній і все тримати в голові! (Маск нічого не записує).

Взагалі на сторінках книги знаходиться багато чого цікавого. Маск не був первинним засновником деяких компаній, проте саме він зробив їх популярними та успішними. Особистість Маска - дуже неоднозначна, протирічна, але дуже й дуже цікава. Він точно є одним із найнеповторніших людей на Землі. Автор дуже чудово попотів над створенням цієї книги, над тим, у якому світлі показати директора SpaceX та низки інших сьогодні найуспішніших компаній у світі. Дуже цікаво було дізнаватися різні подробиці створення таких компаній, як SolarCity, Tesla Motors, PayPal та SpaceX, від колишніх та теперішніх їх працівників. Цікаво було читати ставлення Маска до своїх працівників, як він мотивував своїх підлеглих і як сам слугував їм прикладом невтомного роботяги. Дуже часто я страшенно захоплювалася цією особистістю, занурюючись у книгу. Та потрібно віддати Ешлі Венсу належне. Він не просто співав хвалебну оду Ілонові, але й наводив багато критики з боку інших підприємців та колишніх співробітників/директорів/конкурентів тощо.

Проте мушу визнати, що мені дуже і дуже не сподобалася частина про особисте життя Маска. Вважаю, що кожен, хай яким популярним він би не був, має право на свої приватні переживання і так далі. Тож розповідати на сторінках книги від імені колишньої дружини, який же Маск жахливий, що кинув її, якось взагалі не пасує, коли мова все ж таки йде про винаходи, що здатні змінити людство та хід його історії. Ну але так, я розумію, треба ж показати, що й він - людина (хоча мене під час читання частенько переслідувала думка, а чи не робот він? Мати такий шалений графік і працювати стільки, як він, та ще й спати так мало може лише якийсь робот). Ну або просто треба було вивудити ще якусь інформацію, яка додасть образу Ілона ще більшої скандальності. До такої інформації належить також спірне питання, чи отримав Маск ступінь від Стенфордського університету, відповідь на яке ми у книзі отримаємо.

Неймовірно цікаво було дізнатися про багато подробиць із робочої рутини проектів Tesla та SpaceX, та й узагалі історію кожної з цих компаній. Вони вражають наполегливістю Маска, чіткою впевненістю, що все вийде і кожен із проектів стане саме таким, яким собі його уявляє Ілон: по-перше, реальним, по-друге - успішним. І оця наполегливість та віра в успіх, підкріплена практично цілодобовим ішаченням, не може не надихати! Книга, після якої справді хочеться змінити світ!

Підказка: книга підходить під 15-ий пункт осіннього бінго Книжка про особливих людей. Також під цей пункт підходить книга Р. Дж. Паласіо "Диво".

Про переклад: він прекрасний! Отримала від нього море задоволення. Чудові, влучні слова та фразочки, розмір шрифту та сам формат книги приносили ще більше естетичне задоволення! Видавництво "ТАО", не відоме мені раніше, постаралося на славу! І респект за те, що залишили оригінальну обкладинку. Тому що німецьке видання, наприклад, на мене не справило жодного сильного враження.

Вирок Сови: 5/5.

2 коментарі:

Загальна кількість переглядів сторінки

Еліс Манро «Забагато щастя»

Привіт усім! Сьогодні я, Сова, розповім вам про першу книгу лютого «Забагато щастя» від лауреатки Нобелівської премії Еліс Манро. Чес...